AardappelzetmeelVerplicht gras herinzaaienGeen compensatie melkveeJonge boeren

De aardappelzetmeeltelers krijgen de komende zes jaar jaarlijks zeker 3 miljoen euro om innovatie te ondersteunen. Het Innovatieprogramma Landbouw Veenkoloniën 2012-2020 wordt ondersteund met 1 miljoen euro vanuit Brussel. De provincies Groningen en Drenthe leggen daar jaarlijks nog een miljoen bij. Daarnaast reserveert Dijksma nog eens een miljoen euro per jaar uit het budget voor directe betalingen. Hoe dit geld besteed wordt is nog niet duidelijk.

Het areaal blijvend grasland mag niet verder dalen dan 5 procent ten opzichte van 2012. Gebeurt dat wel, dan moeten boeren die blijvend grasland hebben geploegd mogelijk verplicht opnieuw inzaaien.
In de vergroeningsmaatregelen van het Europees landbouw 2015-2020 is opgenomen dat elk lidstaat het areaal blijvend grasland op peil moet houden. De kans op een te sterke daling is aanwezig, aangezien RVO heeft geconstateerd dat het areaal blijvend grasland de afgelopen jaren is gedaald.

Er komt geen extra geld of regeling beschikbaar om de inkomensdaling bij intensieve melkveehouderijbedrijven door het nieuwe Europees landbouwbeleid op te vangen. De intensieve melkveesector ontvangt nu relatief hoge toeslagen per hectare. Die nemen in de komende jaren flink af. Volgens Dijksma acht de sector zichzelf in staat om dit in de komende jaren op eigen kracht op te vangen.

Jonge boeren die zelfstandig een bedrijf hebben of deelnemen in een maatschap krijgen een extra premie van ongeveer 50 euro per hectare voor de eerste 90 hectare per bedrijf. De subsidies voor jonge boeren uit het budget van plattelandsontwikkeling worden gekoppeld aan het aandeel eigen vermogen van de jonge landbouwer in zijn of haar onderneming.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer