Weerplaza: mei nat en iets warmer

De meimaand is nipt boven het normale gemiddelde geëindigd wat betreft temperatuur. Wat betreft regen was het een natte boel, meldt Weerplaza.

Weerplaza%3A+mei+nat+en+iets+warmer
© jansimons.nl

Als je de meimaand wilt samenvatten in slechts een paar woorden, dan moet het in deze volgorde: koel, nat, warm, zeer nat. Zo is de maand namelijk verlopen. We begonnen met temperaturen die rond of onder normaal lagen, maar het was wel droog.

Er zaten een paar flink koude nachten bij. Op de derde mei werd het aan de grond in Twente al -5 graden en op 4 mei werd het zelfs -7 graden. Een recordkoude nacht voor Twente. In een groot deel van het land kwam het die nacht tot vorst.

Wisselvallig

In de tweede week van mei kwam er een grote weersverandering. Het werd behoorlijk wisselvallig. Tussen 6 mei en 14 mei trokken veel buiengebieden over het land. Lokaal viel er behoorlijk wat regen, vooral op 9 en 10 mei onweerde het stevig.

Ook op de 6e, 7e en 14e mei onweerde het plaatselijk.

Zon

Na deze natte periode kwam er een fraai herstel. De zon ging flink schijnen en de temperatuur krabbelde eindelijk omhoog. Krabbelen is volgens Weerplaza misschien wat zwak uitgedrukt, want op 19 en 20 mei werd de 25 graden in Nederland gehaald.

Met ruim 27 graden in De Bilt werd op 20 mei de eerste officiële (landelijke) zomerse dag genoteerd. In de avond werd het warme weer gevolgd door onweer.

Regenval

De laatste week van mei leverde bovengemiddelde temperaturen op, behalve tijdens langdurige regenval. In sommige regio's kwam de regen met bakken uit de hemel. Een zwakke storing trok traag van Tsjechië via Midden-Duitsland naar Oost-Nederland.

De aanvoer van wolken en regen ging drie dagen door zodat er vooral in delen van Overijssel en Drenthe meer dan 100 millimeter (mm) aan regenwater viel. Wateroverlast en zelfs de Vecht die overstroomde als direct gevolg.

In de rest van het land was het ook wisselvallig, maar wel veel minder nat, blijkt uit de terugblik.

Eindcijfers

· Gemiddeld 13,2 graden / normaal 13,1 graden
· 9 dagen meer dan 20 graden
· 102 mm regen / normaal 75 mm
· 192 uur zon / normaal 207 uur

· Ongeveer 100 mm regen / normaal 61 mm
· Natst in Rheezerveen (Ov.) en Dwingeloo, rond 210 mm
· Droogst in westen van Zeeland: 55 mm
· Ongeveer 205 uur zon / normaal 213 uur
· Zonnigst in kustgebieden met 225 uur
· Minst zonnig binnenland, lokaal 170 uur

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer