Tuinders+Flora%2FGeestweg+mogen++uitbreiden
© Georges Hoeberechts

Tuinders Flora/Geestweg mogen uitbreiden

Glastuinders in het tuinbouwgebied Floraweg/Geestweg in Roelofarendsveen mogen hun percelen definitief vergroten door sloten te dempen. Dat heeft de Raad van State vandaag bepaald.

Een aantal bewoners in het gebied had nog bezwaar aangetekend tegen de herstructurering van het 120 hectare grote tuinbouwgebied. De Raad verklaarde het beroep ongegrond, waardoor het plan van gemeente Kaag en Braassem nu 'onherroepelijk' is.

'Dit is mooi nieuws. Tuinders kunnen nu echt vooruit met hun bedrijfsontwikkeling’, reageert beleidsadviseur Andries Middag van LTO Noord Zuid-Holland.

Compenseren

Voorwaarde is dan wel dat tuinders die voor hun uitbreiding sloten dempen het water elders compenseren. Daarover zijn afspraken gemaakt met de Stichting Molenkolk en het hoogheemraadschap van Rijnland. De waterhuishouding staat het plan niet in de weg, aldus de Raad.

Verder oordeelde de Raad dat de burgerwoningen in het gebied de ontwikkeling van de glastuinbouw niet in de weg staat. Ook mag de maximale goothoogte 8 meter zijn en de nokhoogte van de bedrijfsgebouwen 13,2 meter.

Herstructurering

De uitspraak heeft tot gevolg dat gemeente Kaag en Braassem nu eindelijk kan starten met de herstructurering van het gebied. De kosten voor de verwerving, bouwrijp maken en de inrichting van het gebied zijn voor rekening van de tuinders zelf.

De gemeente schept de randvoorwaarden en draagt alleen bij in de planbegeleiding. De kosten hiervan worden terugverdiend in de vorm van leges bij uitbreiding.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Weer

 • Woensdag
  14° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  30 %
 • Vrijdag
  7° / -3°
  10 %
Meer weer