Kwart minder bloemengroothandelaren

Terwijl de totale exportomzet in de laatste zes jaar met 3,3 procent groeide, nam het aantal groothandelaren in bloemen en planten in dezelfde periode met een kwart af.

Kwart+minder+bloemengroothandelaren
© Willem Dijkema

Dat wijst op een doorgaande schaalvergroting in de bedrijfstak. Dat blijkt uit het rapport ‘Typisch Groothandel’ van de brancheorganisatie voor de groothandel in bloemen en planten VGB over ontwikkelingen in de bedrijfstak.

VGB-voorzitter Herman de Boon reikte vandaag het eerste exemplaar uit aan voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Matige exportstijging

Van 2008 tot en met 2013 steeg de exportomzet voor bloemen en planten van 5.097 miljoen euro naar 5.267 miljoen euro. De economische crisis hakte er bij deze branche, voorheen goed voor jaarlijkse omzetgroei van enkele procenten, goed in.

Vorig jaar daalde de exportwaarde nog met 2,3 procent in vergelijking met 2012. Vooral snijbloemen hadden het zwaar te verduren.

Piek

De uitvoer daarvan bleef de laatste zes jaar vrijwel gelijk, met uitzondering van een piek in 2012. Voor het eerst kwam de omzet toen weer boven die van 2008 uit.

Op de potplantenexport had de economische crisis minder invloed. Die was met 2.076 miljoen euro in 2012 hoger dan ooit, al werd er vorig jaar weer op ingeleverd (2.041 miljoen euro).

Weersomstandigheden

De VGB wijdt dat aan tegenvallende weersomstandigheden in de grootste afzetgebieden voor tuinplanten.

Het aantal exporteurs daalde van 2008 tot en met 2013 van 857 naar 646. Steeds meer groothandelaren specialiseren zich in afzet via één kanaal, zoals supermarkten, tuincentra, buitenlandse groothandel, bloemenwinkels en cash-and-carrycentra.

Diverse kanalen

In 2012 steeg het aantal bedrijven dat aan diverse afzetkanalen tegelijk levert, maar dat kwam waarschijnlijk door de slechte resultaten in 2011. Specialisatie komt het minst voor bij de kleinste bedrijven.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer