Weinig+afschot+Oostvaardersplassen
© Staatsbosbeheer

Weinig afschot Oostvaardersplassen

In de Oostvaardersplassen stierven afgelopen winter 204 stuks groot wild. Dat waren vorige winter nog 1684 herten, paarden en runderen. Vrijwel alle dieren werden door boswachters afgeschoten, omdat zij in slechte conditie waren.

Het aantal dode dieren is zo opvallend gedaald, omdat in het gebied na twee strenge winters minder herten, paarden en runderen leefden en omdat het ditmaal een zachte winter was, zei natuurbeheerder Staatsbosbeheer.

Het afschieten of bijvoeren van het wild in de Oostvaardersplassen leidt telkens tot discussie, omdat dit natuurgebied bedoeld is als wildernis waar de mens volgens sommigen niet mag ingrijpen.

Jongen

Na een strenge winter krijgen veel vrouwelijke dieren door natuurlijke regulatie geen jongen. Omdat er zowel in 2011-2012 als in 2012-2013 sprake was van strenge winterse kou, daalde het aantal beesten in het gebied op natuurlijke wijze volgens Staatsbosbeheer.

In de herfst van 2013 zijn rond de 2000 edelherten geteld, tussen de 825 en 975 Konikpaarden en en een kleine 200 heckrunderen. Er zijn 185 edelherten, 17 Konikpaarden en 2 heckrunderen gestorven.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer