EU+wil+bestrijding+uitbuiting+werknemers
© Yvonne hurkens

EU wil bestrijding uitbuiting werknemers

De lidstaten van de Europese Unie stemden vandaag voor een handhavingsrichtlijn bij het detacheren van werknemers.

Hierdoor komen opdrachtgevers in de bouw niet langer weg met onderbetaling van werknemers uit andere Europese landen. De opdrachtgever wordt verantwoordelijk voor een juiste betaling van het loon, en kan zich niet langer verschuilen achter onderaannemers.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is tevreden dat de richtlijn definitief is aangenomen. 'Gelijk werk, hoort gelijk beloond te worden in het land waar je werkt.'

Ook in de tuinbouw

De bewindsman is van mening dat de gemaakte afspraken na de bouw uitgebreid moeten worden naar andere sectoren zoals transport en ook in de tuinbouw.

Een andere afspraak is dat boetes op onderbetaling ook in een ander land geïnd kunnen worden. De lidstaten hebben hierover afspraken gemaakt. Buitenlandse detacherende bedrijven worden verplicht inzage te geven in de arbeidsvoorwaarden.

Belangrijk signaal

Volgens Asscher is deze richtlijn een belangrijk signaal. 'Als Europa moeten we de concurrentie met bijvoorbeeld Aziatische landen niet op arbeidsvoorwaarden aangaan, maar op het toevoegen van waarde.'

Weer

 • Maandag
  8° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  80 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  70 %
Meer weer