Norm pacht bouwland stijgt, grasland daalt

De regionormen voor pachtprijs van bouwland stijgen in veel akkerbouwgebieden. Dat blijkt uit de door het ministerie van Economische Zaken vastgestelde pachtnorm die per 1 juli van kracht wordt.

Norm+pacht+bouwland+stijgt%2C+grasland+daalt
© ZLTO Monique Jansen

In de meeste pachtprijsgebieden met overwegend akkerbouw stijgt de hoogst toelaatbare pachtprijs voor los land. Dat komt vooral door de goede bedrijfsresultaten in de akkerbouw in 2012.

In de IJsselmeerpolders stijgt de prijs met 20 procent naar 941 euro per hectare. In het zuidwestelijk akkerbouwgebied is de norm 22 euro hoger vastgesteld voor 2014 ten opzichte van 2013. Daar komt de regionorm op 638 euro per hectare.

Melkveehouderij

In de meeste pachtprijsgebieden met vooral melkveehouderij daalt de hoogst toelaatbare pachtprijs voor los land, door een matig bedrijfsresultaat in 2012 en het wegvallen van het goede jaar 2007 uit de berekening.

In het oostelijk veehouderijgebied daalt de pacht met 8 procent naar 527 euro per hectare. In het noordelijk veehouderijgebied is de daling 6 procent naar 652 euro per hectare.

Tuinland

De hoogst toelaatbare pachtprijs voor los tuinland stijgt fors in ‘westelijk Holland’ door de goede resultaten in 2012. In de rest van Nederland daalt de hoogst toelaatbare pachtprijs voor tuinland licht.

De reële rente, die mede aan de basis ligt van de rendementseis van verpachters, ligt eind 2013 nog steeds op een historisch dieptepunt. Dit heeft een drukkend effect op de pachtnormen.

· Klik voor complete overzicht op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer