Voerprijzen+dreigen+voor+laatste+aardappelen
© Nieuwe Oogst

Voerprijzen dreigen voor laatste aardappelen

In het slechtste geval gaan de laatste aardappelen van oogst 2013 voor niet meer dan voerprijzen de schuur uit.

Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) spreekt van een doemscenario voor de aardappelmarkt. Marktkenners hadden deze afloop niet verwacht.

De actuele markt voor consumptieaardappelen zakte vorige week richting 6 euro. Belgapom noteerde vrijdag zelfs slechts 5 euro voor fritesgeschikte Bintje en Fontane en 5,50 euro voor Challenger.

Onder druk

Voor deze week verwacht BAI dat de cashsettlement terugzakt van 8,10 euro tot een niveau van 7 euro per 100 kilo. De notering van het junicontract is nog 1 euro lager en dat duidt erop dat de fysieke markt in West-Europa nog verder onder druk komt te staan.

Vanuit België komen berichten dat als gevolg van de lage prijzen zich wel nieuwe afzetbestemmingen aandienen. Vanuit met name Polen en Roemenië is er meer belangstelling om met aardappelen uit West-Europa de periode tot de nieuwe oogst te overbruggen.

Nieuwe oogst

De slechte afloop van het afzetseizoen heeft nu al een negatieve invloed op de stemming van de termijnmarkt voor de nieuwe oogst. Voor het aprilcontract 2015 daalde de notering vorige week richting 12 euro. Vandaag is sprake van enig herstel tot 12,50 euro.

Weer

 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
 • Woensdag
  8° / 7°
  95 %
Meer weer