Gras langs de weg is niet altijd berm

Grasland langs een openbare weg is niet altijd een wegberm. Als een landbouwer dergelijke grasstroken bemest, maait en het gras bijvoorbeeld gebruikt als veevoer, is het landbouwgrond.

Gras+langs+de+weg+is+niet+altijd+berm
© Gemeente Wingene

Daarvoor moet het ministerie van Economische Zaken een bedrijfstoeslag geven. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven vandaag bepaald.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) moet nu in alle zaken die over deze kwestie gaan een nieuw besluit nemen. Daarvoor krijgt ze drie maanden de tijd van het college. Tegen het besluit van het college is geen beroep meer mogelijk.

Duidelijkheid

In de landbouwwereld is volgens het college grote behoefte aan duidelijkheid over gras langs de weg, aangezien de staatssecretaris al dergelijke groenstroken als wegberm aanmerkt en er geen toeslag voor geeft.

Maar het enkele feit dat grasland aan een weg grenst, maakt het nog geen berm, stelt de rechter.

Verkeersborden

Zelfs als er verkeersborden of reflectorpaaltjes in het gras staan of als het land onderbroken wordt door uitritten, heeft de grond nog niet per definitie een verkeerskundige of infrastructurele functie.

Hoe breed het perceel is vanaf de weg, doet daarbij niet ter zake, meent het college.

Individueel beoordelen

De staatssecretaris moet in het vervolg elke aanvraag voor een toeslag voor dergelijke grasstroken individueel beoordelen. Als een landbouwer aannemelijk kan maken dat het gras onderdeel is van de bedrijfsvoering, is het geen wegberm.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer