Pluimveerechten door onzeker BMC

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft de onzekerheid rond BMC Moerdijk meegenomen in haar beslissing om de pluimveerechten te handhaven.

Pluimveerechten+door+onzeker+BMC
© Pieter Stokkermans

De bewindsvrouw liet dit gisteren weten in een schriftelijk antwoord op kamervragen over dierrechten. Volgens Dijksma heeft het Planbureau voor de leefomgeving en Wageningen Universiteit aangegeven dat BMC afhankelijk is van MEP-subsidie om energie te kunnen produceren.

Verdienmodel kwetsbaar

Deze subsidie eindigt in 2018 zo schrijft ze in het antwoord. Hoewel de centrale technisch nog 20 jaar kan produceren, is het verdienmodel in die periode kwetsbaar, schetst Dijksma. Ze heeft de pluimveesector opgeroepen om ook na 2018 voldoende mestverwerkingscapaciteit te borgen.

Dijksma ziet de verbranding van pluimveemest weldegelijk als een oplossing voor het mestoverschot, zeker wanneer de verbrandingsresten worden ingezet als kunstmest. Hiervoor is echter nog een EU-erkenning voor nodig.

Goede initiatieven

Dijksma ziet overigens ook in Engeland en Noord-Ierland goede initiatieven onstaan, die een koppeling leggen tussen energieopwekking en mestverwerking.

'Naast de mineralen leveren deze meststoffen een belangrijke bijdrage aan het op peil houden van het organische stof gehalte in de bodem en de bodemvruchtbaarheid. Deze ontwikkelingen passen in de groene groei-agenda van het kabinet', schrijft de staatssecretaris.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer