Eerlijke+regels+bij+ontwikkelruimte+PAS
© Roel Dijkstra

Eerlijke regels bij ontwikkelruimte PAS

Er moeten spelregels komen om de ontwikkelruimte nabij Natura 2000-gebieden eerlijk te verdelen. Dat bleek vandaag tijdens het debat over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) in de Tweede Kamer.

Er lijkt schot in de PAS te komen. Staatssecretaris Sharon Dijksma besprak haar wetsvoorstel vandaag met de Tweede Kamer. Voor de zomer wil Dijksma met de provincies omvang en verdeling van ontwikkelruimte voor bedrijven nabij Natura 2000-gebieden bespreken.

Dan moet blijken welke ruimte ondernemers hebben om hun bedrijven uit te breiden of nieuw te bouwen. Als die duidelijkheid er is kunnen vergunningen worden aangevraagd en afgegeven. Boeren moeten er wel rekening mee houden dat zij eventueel extra maatregelen moeten nemen om de ammoniakuitstoot te verminderen.

Ontwikkelruimte

Verschillende partijen waaronder VVD, CDA, PVV en SGP pleiten voor voldoende ontwikkelruimte voor boeren. De agrarische sector neemt zelf maatregelen om de ammoniakuitstoot met 10 kiloton te verminderen. Daarvoor krijgt zij 5,6 kiloton ontwikkelruimte terug. Hoe die ontwikkelruimte wordt verdeeld is nog niet afgesproken.

'De ontwikkelruimte wordt verdeeld over de vergunningaanvragers', zegt Gerbrand van 't Klooster van LTO. 'Dat zijn niet alleen agrarische ondernemers. We moeten wel spelregels opstellen, zodat ontwikkelruimte op lokaal niveau ook eerlijk wordt verdeeld en boeren daar aanspraak op kunnen maken.'

Afronden

De komende week stemt de Tweede Kamer nog over de PAS. Als daarna nog wijzigingen nodig zijn kan Dijksma die doorvoeren en de wet verder afronden. De PAS zou dan voor het eind van het jaar afgerond moeten zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer