%27Nederland+is+gatenvuller+peenmarkt%27
© Nieuwe Oogst

'Nederland is gatenvuller peenmarkt'

Een goede bewaring wordt belangrijker voor een goede afzet van peen, zegt Hendrik Eerkens van de Dutch Carrot Group. 'De exportpiek van Nederlands product verschuift steeds verder richting de zomer.'

Eerkens was vanmorgen één van de sprekers tijdens de Themadag Peen van Landbouwbeurs Noord en Centraal-Nederland (LNCN) in Emmeloord. Hij gaf daar onder meer een toelichting op de Nederlandse peenmarkt.

Het feit dat met name de omringende Europese landen meer zelfvoorzienend worden is er volgens Eerkens de oorzaak van dat de behoefte aan Nederlands product opschuift naar later in het afzetseizoen. 'We worden steeds meer de gatenvullers in de markt', zegt hij.

Tegenvallende kwaliteit

Over de peen van oogst 2013, zegt Eerkens dat de kwaliteit en dan met name het soortelijk gewicht tegenvalt. 'Maar dat geldt voor heel Europa.' De prijsvorming op de peenmarkt omschrijft Eerkens tot dusver als matig. De prijzen variëren de laatste weken van 15,50 tot 18 euro per 100 kilo.

'Er is nog niet heel veel handel', verklaart hij de lauwe stemming. 'Traditioneel ontstaat er rond deze periode wel wat actie op de peenmarkt en de laatste tien jaar was dat vaak positief voor de prijzen. Maar goed ook hier geldt dat de resultaten uit het verleden geen garantie bieden.'

Weer

 • Dinsdag
  17° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer