Computer helpt bij beregenen

Beregenen kost geld, niet beregenen soms zelfs meer. Vocht is na voeding de belangrijkste voorwaarde voor gras om te groeien. Effectief beregenen is daarom een must. De computer kan daarbij helpen met het Beregeningssignaal.

‘Door effectief te beregenen is de ondernemer niet alleen goed bezig voor zijn portemonnee, hij laat ook zien zuinig om te gaan met water', stelt onderzoeker Idse Hoving van Wageningen UR Livestock Research. .

Volgens Hoving kan de computer geld besparen: 'In een droge periode bij droogtegevoelige grond voelt iedereen op zijn klompen aan dat er moet worden beregend. Lastiger wordt dit wanneer het minder goed zichtbaar is. Bijvoorbeeld bij af en toe een buitje of weinig grondwaterinvloed.'

Ruwvoervoorraad

Voor melkveehouders houdt het programma niet alleen rekening met de vochttoestand van de bodem, ook de ruwvoervoorraad wordt meegenomen. De deelnemer stelt vooraf vast hoeveel procent graskuil van de totale gewenste voorraad in welke maanden moet worden gewonnen.

Het Beregeningssignaal kijkt daarnaast naar de kans op achteruitgang en afsterven van de graszode. Een belangrijk economisch criterium om een beregeningsadvies af te geven. Hoving: ‘Afsterven van de zode kost niet alleen productie, herinzaai en het eventueel spuiten tegen onkruid zijn hoge kostenposten. Het opnieuw inzaaien van een hectare kost al gauw 650 euro. Dat is jammer van het geld.’

Hoving vindt het daarom lastig om uit te rekenen hoeveel met het Beregeningssignaal kan worden verdiend: ‘Ieder perceel, maar ook ieder jaar is anders. Maar de kosten voor het programma, 200 euro per bedrijf zijn al snel terugverdiend.’ Leden van ZLTO krijgen hierbij een korting van 50 euro.

· Lees meer over dit onderwerp deze zaterdag in Nieuwe Oogst of op de speciale website van Beregeningssignaal

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer