ZON+verwacht+meer+asperges
© Willem Dijkema

ZON verwacht meer asperges

‘De komende jaren breidt het areaal asperges uit met circa twintig procent’, dat voorspelt Michel Geraedts van ZON Fruit en Vegetables.

Vanwege die uitbreiding zal de sector moeten nadenken over een andere benadering van de markt. Op de beurs Fruit Logistica in Berlijn meldt Geraedts: ‘De vraag zal niet voldoende meegroeien met de uitbreiding. We zullen moeten innoveren.’

Geschild

Eén van die innovaties is inmiddels al ingezet. Asperges worden steeds vaker geschild aangeboden. Volgens Geraedts is het aandeel nu nog vijf procent. ‘Maar dat de komende jaren snel toenemen.’

Hij vindt het lastig een voorspelling te doen. ‘De prijs van asperges verloopt grillig en juist van die prijs hangt veel af qua afzet.

Noord Nederland

ZON heeft met ongeveer 140 leden telers 640 hectare asperges. Groeimogelijkheden in de afzet in Nederland ziet Geraedts vooral in Noord Nederland. ‘Het Zuiden is gewend aan het aspergeseizoen en de consument nuttigt er meer asperges dan in het Noorden. Daar liggen nog kansen.’

Verlengen

Het seizoen verlengen vindt Geraedts geen goed idee. ‘Maar we zijn wel aan het denken over hoe we het product langer aan de man kunnen brengen. Dus niet het verse product, maar een afgeleide. Bijvoorbeeld bevroren, of via conserven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer