Protest bij Brabants provinciehuis

Enkele tientallen boeren protesteerden vanochten bij het provinciehuis in Noord-Brabant. Ze blokkeerden vanaf half 8 het parkeerterrein.

De varkenshouders zijn het niet eens met Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV). De actie was rond 9 uur voorbij.

Met deze actie op initiatief van de Nederlandse Vakbond van Varkenshouders (NVV), onder de slogan. 'Brabant blokkeert varkenshouders; varkenshouders blokkeren Brabant' protesteren ze tegen de BZV, die vandaag op dit provinciehuis wordt behandeld.

Zware kritiek

De NVV heeft zware kritiek op de BZV. De verordening is in de ogen van de vakbond in strijd met de afspraken, die meerdere malen zijn vastgelegd, waaronder in het Verbond van Den Bosch. Daarin staat onder meer dat de retail koploper is in de transitie naar een duurzame veehouderij.

De NVV constateert dat de retail weigert echter ook maar één cent te vergoeden aan varkenshouders die door de BZV gedwongen worden kostprijsverhogende maatregelen te nemen. In de ogen van de NVV betaalt enkel de boer een hoge prijs voor duurzaam vlees. De varkenshouders eisen daarom dat de BZV niet wordt ondertekend, voordat de retail met prijsgaranties komt.

Verkeerde plek

Maarten Rooijakkers voorzitter van de LTO-vakgroep Varkenshouderij vindt het vreemd dat de varkenshouders bij het provinciehuis op de stoep staan. 'De in de BZV opgenomen maatregelen hebben met name betrekking op de omgeving. Het zou vreemd zijn wanneer de retail moet meebetalen aan bijvoorbeeld een luchtwasser, waarna de varkens vervolgens de grens over gaan.'

Wel is hij van mening dat de retail een bijdrage moet leveren aan de meerkosten in het kader van de inkoopvoorwaarden, het Varken van Morgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer