LTO%3A+hormoongebruik+tocht+geen+vaste+prik
© Nieuwer Oogst

LTO: hormoongebruik tocht geen vaste prik

Vruchtbaarheidshormonen zijn geen hulpmiddel om de melkproductie op te krikken. Die hormonen worden door melkveehouders alleen gebruikt in overleg met hun dierenarts.

'Alleen dan wanneer blijkt dat koeien niet of moeilijk tochtig willen worden. Dat is dus geen structureel gebruik, maar om individuele koeien te helpen.'

Met die woorden reageert LTO Nederland op de uitzending van Tros Radar over vruchtbaarheidshormonen. Het televisieprogramma schenkt hier vanavond aandacht aan naar aanleiding van een rapport van Wakker Dier.

Uitmelken

Het gebruik van de hormonen wordt door de programmamakers als volgt aangekondigd:

'Gemiddeld produceert één koe 8.000 liter melk per jaar. Zijn we de koe letterlijk en figuurlijk aan het uitmelken, nu productie verhogende vruchtbaarheidshormonen zijn toegestaan?'

Tochtig

Een koe kan alleen succesvol worden geïnsemineerd als zij tochtig is. 'Na het afkalven kan zij melk gaan geven', licht LTO toe. 'Vruchtbaarheidshormonen worden niet ingezet om de melkproductie van koeien te verhogen.'

'Dat is een kwestie van onder meer het juiste voer, huisvesting en fokkerijprogramma’s', verzekert de land- en tuinbouworganisatie. 'Suggesties dat met gebruik van hormonen de melkproductie per koe kan worden opgejaagd, zijn dus onzin.'

Individueel therapeutisch gebruik

LTO Nederland vindt dat het gebruik van vruchtbaarheidshormonen geoorloofd is als het gaat om individueel therapeutisch gebruik in het geval een koe problemen heeft met de vruchtbaarheid. 'Dat is ook om de levensduur van de koe te verlengen.'

Voorwaarde is volgens LTO Nederland dat een dierenarts een diagnose stelt.

Standaardisatie

LTO Nederland is geen voorstander van het systematisch gebruik van vruchtbaarheidshormonen voor alle dieren, zoals in Verenigde Staten voorkomt. 'Deze standaardisatie is daar onderdeel van het management op grote bedrijven.'

Melkveehouders en dierenartsen werken in Nederland nauw samen aan de gezondheid van de veestapel. 'Vruchtbaarheid van de koeien is daar onderdeel van.'

Bedrijfsgezondheidsplan en bedrijfsbehandelplan

Het diergezondheidsmanagement wordt met de inzet van een bedrijfsgezondheidsplan en bedrijfsbehandelplan geoptimaliseerd. Voor de volksgezondheid heeft het gebruik van ‘natuurlijke vruchtbaarheidshormonen’ geen enkel risico, benadrukt LTO.

Tros Radar besteedt vanavond vanaf 20.30 uur op Nederland 1 aandacht aan dit onderwerp.

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  5° / -1°
  30 %
Meer weer