'Stikstofproductie stijgt en prijs daalt'

Stephan Schnabel, bestuurslid van Helm AG, verwacht de komende jaren een enorme overcapaciteit in de wereldwijde stikstofmarkt. De prijzen voor kunstmest zullen daardoor dalen.

%27Stikstofproductie+stijgt+en+prijs+daalt%27
©

Schnabel sprak deze verwachtingen uit op de winterconferentie van de Deutsche Landwirtschafts Gesellschaft (DLG), deze week in München. Helm AG in Hamburg produceert onder andere meststoffen.

Als voorbeeld noemde hij Saoedi-Arabië. Dat land heeft de productiecapaciteit van ureum verdubbeld. De jaarlijkse productie van 3 miljoen ton komt nu uit twee fabrieken. Voor een paar jaar geleden waren voor die hoeveelheid nog vier fabrieken nodig.

Gasreserves

De toename van de productiecapaciteit zal volgens Schnabel invloed hebben op de prijs van kunstmest. Oudere en kleiner installaties, in bijvoorbeeld Oost-Europa, hebben daardoor op middellange geen bestaansrecht, verwacht Schnabel.

Landen met grote gasreserves zullen dit tot meerwaarde willen brengen, onder andere om arbeidsplaatsen te scheppen. Dat kan zorgen voor nog meer productiecapaciteit aan kunstmest. De winning van schaliegas in Amerika zal dit proces versnellen, denkt Schnabel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer