USDA voorspelt recordoogst tarwe

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) gaat wereldwijd uit van een recordoogst voor tarwe in 2014. Analisten verwachten dat de prijsvorming daardoor verder onder druk komt te staan.

USDA+voorspelt+recordoogst+tarwe
© Studio Kastermans

Volgens de meest recente prognosecijfers verwacht USDA een tarweproductie wereldwijd van ruim 712 miljoen ton. De wereldproductie komt daarmee voor het eerst boven 700 miljoen ton.

De prognose is ten opzichte van december vorig jaar met 1 miljoen ton naar boven bijgesteld. Met name in Rusland en China lijken de omstandigheden gunstiger dan ruim een maand geleden.

Productiecijfers

De positieve productiecijfers van USDA zetten de tarwenoteringen op de internationale markten deze week ongetwijfeld onder druk, stellen de marktanalisten.

Vorig jaar kwam de wereldproductie van tarwe nog uit op 656 miljoen ton. Een jaar daarvoor in 2011-2012 was de totale tarweoogst 697 miljoen ton.

Lagere oogst VS

Vooral de Europese Unie en landen in het Zwarte Zeegebied oogsten naar verwachting meer tarwe. De Verenigde Staten zelf gaan uit van een tarweoogst die 4 miljoen ton lager is dan in 2013 en uitkomt op bijna 58 miljoen ton.

Ook de wereldconsumptie van tarwe stijgt voor het eerst boven 700 miljoen ton. USDA gaat uit van ruim 703 miljoen ton, vorig jaar was dit nog bijna 680 miljoen ton. India is het land waar de consumptie van tarwe het sterkste toeneemt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer