Stichting aan de slag voor Q-koortspatiënten

Chronische Q-koortspatiënten uit het hele land worden vanaf volgende maand uitgenodigd voor een individueel gesprek met Q-support. Die stichting voor patiënten werd opgericht na een debat in de Tweede Kamer.

In het gesprek worden problemen en wensen geïnventariseerd. Q-support hoopt zo een bijdrage te kunnen leveren aan oplossingen.

Voorzitter Annemieke de Groot heeft dat vandaag gezegd over het plan dat ze maakte voor de besteding van 10 miljoen euro die Den Haag ter beschikking stelde na een evaluatie van de Q-koortsepidemie.

Onderzoek, advies en begeleiding

Het geld is bedoeld voor onderzoek, advies aan en begeleiding van chronische Q-koortspatiënten, een doelgroep van naar schatting elfhonderd zieken.

Het gaat om patiënten met chronische Q-koorts en mensen met chronische vermoeidheidsklachten of concentratieproblemen na een Q-koortsbesmetting.

Schrijnende verhalen

De Groot sprak de afgelopen maanden met veel patiënten. Haar werd bevestigd dat er nog heel veel pijn zit. 'Het zijn schrijnende verhalen van sterke mensen wiens leven van de ene op de andere dag is veranderd. Patiënten willen gehoord worden.'

Het is inmiddels bijna twee jaar geleden dat tot oprichting van de stichting werd besloten. Er is veel onbegrip dat het zo lang heeft geduurd. 'Het heeft lang geduurd, maar daar kan ik niks aan doen. Ik wil nu alles proberen om snel aan de slag te gaan.'

Schippers

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid komt op 12 februari naar de Q-koortsbrandhaard Herpen om het werk van de stichting officieel in gang te zetten.

Het plan van Q-support is bedoeld voor de komende vijf jaar, maar als het geld eerder op is, zal de onafhankelijke stichting niet aarzelen om de minister om meer te vragen, kondigt de voorzitter aan.

ANP

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer