Nieuwkoops+ruigteland+is+voer+voor+jongvee
© VIC

Nieuwkoops ruigteland is voer voor jongvee

Maaisel uit ruigteland van de Nieuwkoopse Plassen kan prima dienen als ruwvoer voor jongvee en droge koeien. De voederwaarde van ruigteland met krachtvoer is nagenoeg gelijk aan sealhooi.

Dat blijkt uit een proef van studenten Arwin Stoop en Jeroen Weijenberg van CAH Vilentum voor het Veenweiden Innovatie Centrum (VIC) met Natuurmonumenten.

Ruigteland, dat vooral bestaat uit overblijfselen uit riet, werd als maaisel van september tot december gevoerd aan achttien stuks jongvee.

De pinken werden daarbij in twee gelijkwaardige groepen verdeeld: een groep die onbeperkt maaisel van ruigteland kreeg, aangevuld met krachtvoer. En een controlegroep die onbeperkt het standaardrantsoen sealhooi kreeg (droge kuil).

Groei

Stoop en Weijenberg hebben de afgelopen maanden de voeropname en het gewicht van de pinken gemeten om inzicht te krijgen in de groei. De definitieve resultaten volgen eind deze maand.

Toch valt nu al te zeggen dat de voederwaarde van rantsoen in hoeveelheid DVE en VEM was afgestemd op de behoefte van het jongvee. De eerste groep vrat zo’n 3,3 kilo droge stof ruigteland en 3,3 kilo krachtvoer per dag, de controlegroep 5,6 kilo droge stof sealhooi.

Of dit ook daadwerkelijk opgenomen is moeten de meetresultaten nog uitwijzen.

Goedkoper

‘Afhankelijk van de ruwvoerprijs kan ruigteland goedkoper zijn. Het gewas is net als miscanthus geschikt als aanvulling op het eitwitrijke rantsoen van de westelijke veenweiden’, aldus begeleider Anna Koornneef van het VIC.

‘Ook is maaisel van ruigteland goed te gebruiken als strooisel in de boxen.’

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Weer

 • Vrijdag
  19° / 5°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 4°
  10 %
 • Zondag
  22° / 8°
  50 %
Meer weer