Twijfel over ID-pas bij champignontelers

Champignontelers zijn nog niet overtuigd van de voordelen van een identiteitspas voor plukkers, een plan van het kabinet.

Twijfel+over+ID%2Dpas+bij+champignontelers
© marten sandburg

'Ik wil graag weten wat voor ons de voordelen zijn. Ik ben er nog niet van overtuigd en weet niet wie er bereid is tot deelname', zegt voorzitter Ko Hooijmans van LTO-vakgroep Paddenstoelen.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken verraste een half jaar geleden met het initiatief. Hij wil een pasje voor werknemers invoeren om malafide uitzendbureaus aan te kunnen pakken.

Illegale arbeid voorkomen

In Scandinavische landen wordt in de bouw gewerkt met een vergelijkbaar pasje om illegale arbeid, belastingfraude en oneerlijke concurrentie te voorkomen. De minister wilde op 1 januari beginnen met een proef in de champignonsector, maar dat is niet gehaald.

Betrokken partijen zeggen dat er nog geen overeenstemming is over de gegevens die de pas moet bevatten. De minister denkt aan persoonsgegevens van de werknemer, een foto en gegevens van de werkgever op de pas. In de pas kan bijvoorbeeld het burgerservicenummer en opleidingsinformatie staan, gegevens die alleen zijn uit te lezen.

Privacyregels

FNV Bondgenoten is voorstander. 'Wij willen via de pas ook kunnen controleren of de regels en cao worden nageleefd. Er zijn natuurlijk privacyregels maar voor ons heeft een pas alleen zin als we toegang tot deze informatie krijgen. Het is niet makkelijk, een aantal dingen ligt erg gevoelig', weet Wim Baltussen van FNV Bondgenoten.

'Er is nog geen pasje. Het is nog veel te vroeg', reageert een woordvoerder op het ministerie. Een beoogde startdatum weigert hij te schatten.

ANP

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer