Benutting van dierlijke mest kan beter

De benutting van dierlijke mest op Ierse melkveebedrijven is voor verbetering vatbaar. Vermindering van ammoniakverliezen speelt daarbij een belangrijke rol.

Dat blijkt uit onderzoek van Stanley Lalor die morgen promoveert bij Wageningen Universiteit en werkzaam is bij TEAGASC in Wexford (Ierland). Hij onderzocht of de opbrengst van grasland en ook het milieu kunnen profiteren van emissie-arme toediening van dierlijke mest en van alternatieve uitrijdtijdstippen onder Ierse omstandigheden. Hij deed dit in samenwerking met Wageningen UR.

Bovengronds toegediende mest, in Ierland nog wettelijk toegestaan, werkte onder lage temperaturen in het vroege voorjaar beter dan bij warmer weer in de loop van het seizoen. Als de toediening van mest bovendien plaatsvond met een emissie-arme sleepvoetmachine, steeg de grasopbrengst nog verder.

Verschil met Nederland

De resultaten van het onderzoek komen overeen met eerdere Nederlandse bevindingen. Wel was het verschil in werking tussen de bovengronds en met sleepvoeten toegediende mest in Ierland geringer dan in Nederland. Dit hangt waarschijnlijk samen met de andere weersomstandigheden en het iets lagere ammoniumgehalte in de mest.

De hogere gewasopbrengst weegt niet op tegen de hogere kosten van emissiearme mesttoediening via de sleepvoetmachine. Toch maakt een toenemend aantal Ierse melkveehouders gebruik van emissiearme toediening. Ze dienen meer mest in het voorjaar toe en minder in de zomer.

Besparing

Ook neemt het gebruik van de sleepvoetbemester toe. Belangrijkste redenen zijn de besparing op het kunstmestgebruik en minder bevuiling van het gras bij gebruik van de sleepvoetmethode.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer