Markt+werkt+niet+voor+duurzame+kip
© Levensmiddelenkrant

Markt werkt niet voor duurzame kip

De huidige structuur van de pluimveevleessector draait om efficiëntie en laagste kostprijs. Daarmee is het niet mogelijk om een duurzame kip rendabel te maken, zegt de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding in een deze week verschenen advies.

Binnen de productieketen van kipfilet wordt scherp geconcurreerd, waardoor de marges ondanks alle innovaties flinterdun zijn. Dat concludeert de raad in haar nieuwe publicatie Kipfilet: het meest complexe stukje vlees.

Daarbij zijn door de 'plofkip- campagnes' de consument en pluimveehouder verder van elkaar verwijderd.

Kennis delen

Om de cirkel van lage kosten en kleine marges te doorbreken, is een andere ketenaanpak nodig. Ketenpartijen moeten kennis gaan delen. Daarmee is er dan nog wel concurrentie tussen ketens, maar binnen elke keten staat samenwerking centraal.

Kees-Jaap Hin, eerste auteur van het rapport, vindt dat de schakels in de keten ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid moet hebben. 'Als bijvoorbeeld pluimveehouders de duurste investeringen moeten doen, moeten ook andere schakels mee investeren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer