LTO: deel kennis en ervaring

Boeren en tuinders moeten meer rekening houden met turbulente ontwikkelingen op agrarische markten. De prijsschommelingen worden eerder groter dan kleiner. Ook moeten boeren vaker kennis en ervaring delen om de sector te versterken.

Dit stelt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland naar aanleiding van de ramingen, die LEI Wageningen UR vanmiddag bekend heeft gemaakt van de gemiddelde inkomens in de land- en tuinbouw in 2013.

De LTO-voorzitter noemt 2013 een door de band genomen redelijk goed jaar voor boeren en tuinders. De afgelopen twee jaren zijn, uitgedrukt in gemiddelde inkomens, de beste uit een reeks van de laatste zeven jaar.

Ondernemerschap

Opmerkelijk vindt Maat de grote inkomensverschillen tussen vergelijkbare bedrijven binnen dezelfde sectoren. Er is volgens hem dan ook behoefte aan nieuwe initiatieven om kennis en ervaring van boeren en tuinders met elkaar te delen.

De cijfers geven aan hoe belangrijk eigentijds ondernemerschap in de praktijk is, aldus de LTO-voorzitter. Hij waarschuwt ervoor dat een toenemend aantal bedrijven in de problemen raakt als de lasten voor het bedrijfsleven verder omhooggaan.

Lastentoename

Maat wijst ook op de steeds meer globale belastingheffing met groter wordende verschillen en de gevolgen ervan voor individuele ondernemers. Het afgelopen jaar zijn de kosten voor bedrijven op een breed terrein gestegen, denk aan accijns, assurantie, leidingwater en werkgeverslasten.

'Het kabinet moet uiterst terughoudend zijn met lastenverhogingen, temeer daar van bedrijven wordt gevraagd om te investeren in duurzaamheid en concurrentiekracht', stelt Maat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer