Mestinitiatief wint ZLTO Initiatiefprijs

Mest omzetten in groen gas én in nieuwe meststoffen voor fosfaatarme land- en tuinbouwgebieden. Daarmee heeft ZLTO Mestinitiatief Dommelland de ZLTO Initiatief Juryprijs 2013 gewonnen.

Mestinitiatief+wint+ZLTO+Initiatiefprijs
© ZLTO

De prijs, die bestaat uit een sculptuur en 2500 euro, is donderdagmiddag door ZLTO-directeur en juryvoorzitter Elies Lemkes uitgereikt op het ZLTO Congres in Den Bosch.

Kaasboerderij de Ruurhoeve uit Hoogeloon ontving de ZLTO Initiatief Publieksprijs 2013 uit handen van ZLTO-voorzitter Hans Huijbers. De familie Ansems, die 2500 euro mee naar huis mocht nemen, heeft met succes haar Cholfitty-kaas ontwikkeld. Die helpt het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen.

Mest verwerken

Veehouders, verbonden in het Mestinitiatief Dommelland, zitten al ruim tien jaar om tafel om een duurzame oplossing uit te dokteren voor de verwerking van varkens- en kalvermest. Zeventig varkenshouders hebben zich nu al gecontracteerd om meer dan 100.000 ton mest te verwerken in de nieuwe fabriek bij Ecoson, onderdeel van Vion Ingredients. De verwerking start in april 2014. 'We hebben de link gelegd tussen de boerenpraktijk en de industriële verwerking', zegt René de Louw, secretaris van ZLTO Mestinitiatief Dommelland (ZMD).

Betalen voor zoetwater

De derde genomineerde, Maatwerk Zoetwater, kreeg een cheque van 1000 euro. In het Zeeuwse Tholen en Sint Philipsland zetten landbouwers op eigen initiatief een nieuw en eenvoudig beprijzingssysteem voor zoet water op met draagvlak in de streek.

Meer over de drie initiatieven staat op de website van ZLTO.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer