Fries ganzenbesluit uitgesteld

Met een minimale meerderheid hebben de Provinciale Staten van Friesland de besluitvorming over de ganzenaanpak doorgeschoven naar 18 december. De onduidelijkheid hierover stoorde veel partijen.

Ook LTO Noord vond dat er nog te veel niet goed was geregeld in de nieuwe verordening. 'We hebben nooit gezegd dat we het ganzenakkoord onderuit willen halen, maar er zijn nog te veel zaken niet ingevuld.'

Het is volgens LTO goed dat het ganzenbesluit op 4 december nog in de commissie Lân, Loft en Wetter wordt besproken. 'Dan kan iedereen zijn zegje nog doen', vindt Peet Sterkenburgh.

G7

De druk op het provinciale ganzenbesluit, waarin Friesland zich schaart achter het G7-besluit, groeide de afgelopen weken enorm. De winterrust werd daarin geregeld, terwijl er geen uitzicht was op een duidelijke aanpak van de schade door zomerganzen.

En juist in het veld wordt op daadwerkelijke bestrijding gewacht. Er komt nu naar verwachting een voorstel met onder meer een duidelijk streefgetal voor de aanpak van de zomergans.

Bestrijding

Vooral Haga van de Christen Unie verbaasde zich daarover. Het was in haar ogen niet goed om een verordening vast te stellen met daarin wel de ganzenrust, maar niet de bestrijding van de zomergans.

Een checklist voor de ganzenaanpak laat zien dat nog niet alles is geregeld. Sterkenburgh: 'Zo is de vergunning voor bestrijding van de koppels in februari nog niet toegekend. En zo zijn er nog veel meer zaken te noemen'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer