Rekenkamer sabelt NVWA-fusie neer

De fusie van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA), Algemene Inspectiedienst (AID) en Plantenziektekundige Dienst (PD) is door falend beleid mislukt. Beoogde besparingen worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet gehaald, meldt de Algemene Rekenkamer.

Rekenkamer+sabelt+NVWA%2Dfusie+neer
© Ministerie

Deze drie inspectiediensten zouden in één organisatie met 50 miljoen euro minder toe kunnen dan als drie zelfstandige organisaties. Althans, dat was in 2007 de gedachte van het kabinet.

'Schaalvoordelen en andere methoden van toezicht leiden echter niet tot de gehoopte besparingen bij de NVWA', geeft de Algemene Rekenkamer aan.

Niet goed ingecalculeerd

De voor- en nadelen van de fusie zijn vooraf niet grondig geanalyseerd. 'Voorzienbare risico’s, zoals met ICT, zijn niet goed ingecalculeerd', stellen de rekenmeesters.

'Het besluit is genomen op basis van globale overwegingen en vermoedens over de te behalen efficiëntievoordelen.'

Voorwaarden

Er is volgens de Algemene Rekenkamer van tevoren niet onderzocht onder welke voorwaarden en op welke termijn er hoeveel geld met de toepassing van nieuwe toezichtmethoden viel te besparen.

'Ook de te verwachten tijdelijke extra kosten waren niet duidelijk.'

Schaalvoordelen

De schaalvoordelen die de fusie tussen VWA, AID en PD moest opleveren, blijken bovendien te optimistisch ingeschat. 'Verder is de overlap tussen de drie fuserende organisaties nooit berekend.'

Voor zover achteraf te reconstrueren, was die overlap niet groter dan 13 procent. 'De verwachting dat dankzij de fusie een aanzienlijk bedrag te besparen viel, is tot nu toe niet uitgekomen', verklaart de Algemene Rekenkamer.

Taakstellingen niet gehaald

De rekenmeesters voorspellen niet dat aanvullende taakstellingen voor 2018 en later wel worden gehaald. 'Dat komt omdat de nieuwe toezichtmethoden de komende vier jaar geen grote besparingen opleveren. Die vragen eerst alleen nog maar geld.'

Klik voor Rekenkamer-rapport op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer