Voedingscentrum%3A+groente%2Ffruit+gezond
© Nieuwe Oogst

Voedingscentrum: groente/fruit gezond

Het Voedingscentrum vindt dat er, ondanks twijfels over wettelijke normen voor gewasbeschermingsmiddelen, geen reden is om geen groente en fruit te eten.

Juist het niet eten van groenten en fruit geeft gezondheidsrisico's, zegt de autoriteit die zich inzet voor gezond en meer duurzaam voedsel.

Het Voedingscentrum onderkent dat de wettelijke normen voor gewasbeschermingsmiddelen op voedingsproducten nog niet zijn aangepast aan de laatste inzichten. Dat in reactie op berichtgeving van Milieudefensie en Foodwatch dat veel van de huidige normen niet veilig genoeg zijn.

Discrepantie

Het Voedingscentrum wijst erop dat de Europese Commissie al bezig is om de wettelijke normen te herzien. Gevallen met discrepantie tussen wettelijke en gezondheidsnormen krijgen voorrang in Brussel.

Volgens kennisspecialist Stephan Peters van het Voedingscentrum valt het overigens mee met de gezondheidsrisico's. 'Uit evaluatie van handhavinggegevens van de NVWA blijkt dat ook voor kwetsbare groepen het risico verwaarloosbaar klein is.'

Nederlandse oogst

'Ons advies blijft dan ook om elke dag 2 ons groente en twee stuks fruit te eten of dat nou regulier is of biologisch. De kans op zo min mogelijk restanten van gewasbeschermingsmiddelen op de voedselproducten is het kleinst bij Nederlandse oogst', geeft Peters aan.

Weer

 • Donderdag
  16° / 12°
  15 %
 • Vrijdag
  16° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  14° / 9°
  10 %
Meer weer