Consumentenvertrouwen neemt sterk toe

Consumenten waren in november veel minder somber dan in oktober. Het consumentenvertrouwen steeg 9 punten en kwam uit op -18, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Consumenten waren voor het eerst sinds het voorjaar van 2011 weer positief over de toekomstige economische situatie. De stemming verbeterde de afgelopen maanden sterk.

De deelindicator steeg in november met 18 punten en kwam uit op -16. Het oordeel over de economische situatie in de komende twaalf maanden verbeterde het meest, geeft het CBS aan.

Economische stemming

Voor het eerst sinds het voorjaar van 2011 zijn er meer optimisten dan pessimisten. Ook de stemming over de economie in de afgelopen twaalf maanden verbeterde aanzienlijk.

De koopbereidheid van consumenten nam in november ook toe, maar minder sterk dan het vertrouwen in het economisch klimaat. De deelindicator koopbereidheid steeg van -23 naar -19, licht het CBS toe.

Minder negatief

Consumenten waren minder negatief over de ontwikkeling van hun eigen financiële situatie, maar ze vonden de tijd wel minder gunstig voor het doen van grote aankopen dan in oktober. Te denken valt aan wasmachines en televisies.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer