Komkommers kweken in woestijn van Qatar

Bio-ingenieurs in Qatar willen een kascomplex bouwen in het midden van de woestijn. Doel is om daarin net zoveel komkommers te oogsten als in een Europese kas, meldt Vilt.be.

De proefkas maakt gebruik van zeewater om de kas te koelen en haalt tot drie oogsten per jaar. Op die manier wil Qatar zijn afhankelijkheid van import beperken.

De belangrijkste benodigdheden zijn water en zon. Van die twee grondstoffen heeft het land op het Arabisch Schiereiland in de Perzische Golf meer dan genoeg. Terwijl het zeewater de serres koelt, wordt zout gewonnen.

Sproeiwater

Het zoete water dat uit dat proces voortkomt, doet nadien dienst als sproeiwater voor de gewassen. De kassen zouden per vierkante meter hetzelfde rendement moeten halen als in Europa.

De proefkas maakt deel uit van het Sahara Forest Project (SFP), waarmee de Qatarezen de woestijn 'groen' willen maken met behulp van een reeks innovatieve technologieën.

Kassencomplex

Het kassencomplex is 1 hectare groot en nagenoeg volledig beplant met komkommers. De ingenieurs maken zich sterk dat Qatar niet langer komkommers zou moeten invoeren als dat wordt opgetrokken naar 8 hectare.

Met 60 hectare zou ook de import van tomaten, aubergines en paprika’s overbodig worden.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer