Gelders investeringskrediet voor kavelruil

Gedeputeerde Staten van Gelderland willen een tijdelijk investeringskrediet om gewenste kavelruilen op gang brengen. Dat heeft GS vandaag besloten.

Met dit krediet kunnen grondaankopen plaatsvinden in landbouwgebieden. De provincie ondersteunt al de Stichting Effectief Verkavelen in Gelderland (Stevig), die kavelruilen programmeert en begeleidt.

Een betere verkaveling verbetert de concurentiepositie van de agrarische sector, die in belangrijke mate bijdraagt aan de Gelderse economie.

Smeerolie

'De aankoop van grond is de smeerolie om kavelruilprocessen op gang te brengen. Samen met het ondersteunen van Stevig dragen we zo bij aan een economisch sterke agrarische sector in Gelderland', vindt gedeputeerde Jan Jacob van Dijk.

Gedeputeerde Staten stellen voor een investeringskrediet van maximaal 15 miljoen euro beschikbaar te stellen. Provinciale Staten moeten nog instemmen met dit voorstel.

Slagkracht ontbreekt

Gebiedspartijen zelf hebben niet het geld en de slagkracht om grondaankopen te doen, die van strategisch belang zijn voor een verkavelingsproces.

De 15 miljoen euro wordt ingezet als voorfinanciering van deze grondaankopen. Het investeringskrediet is alleen hiervoor bedoeld en niet voor de aankoop van gebouwen. Stevig adviseert de provincie over deze aankopen.

Maximaal

Na drie jaar wordt ruilgrond ook weer gefaseerd verkocht, zodat de netto-grondvoorraad op de provinciale balans maximaal 300 hectare bedraagt.

Bekijk meer over:

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

Meer weer