Kas beperkt risico op vogelgriep

Pluimveehouder Gerard Broekhuizen in Kootwijkerbroek overdekte in 2008 de uitloop voor zijn kippen met een serredak. Zo is het risico op besmetting met vogelgriep een stuk lager.

De stallen voor 45.000 leghennen werden in 2006 gebouwd; in 2007 werd de eerste koppel gehouden.

Een jaar later plaatste de pluimveehouder tussen de drie stallen in en aan beide zijden van de buitenste stallen de serres. Die zijn overkapt met een kasconstructie met glas en met kleppen, die hij op heel warme dagen openzet voor ventilatie.

Overkapping

De planten in de serre vangen met hun grote bladeren het licht op, zorgen daarmee voor schaduw en voor beschutting en bieden net als de overkapping bescherming tegen predatoren.

Ook zorgt de beplanting ervoor dat watervogels er niet kunnen landen. ‘De bomen kunnen heel goed tegen droogte en verdragen veel zonlicht.’

Investering

De totale investering bedroeg 120.000 euro. Broekhuizen schrijft dit in tien jaar af. Voordeel is dat hij met het systeem geen wintergarten nodig heeft.

Wel stelt hij dat de kosten voor huisvesting wat hoger uitvallen. De totale oppervlakte - inclusief uitloop naast en het weiland achter de stallen - is voldoende om te voldoen aan de KAT-normen.

Strooisel

De ervaringen met de serre zijn goed. Broekhuizen brengt houtsnippers in de uitloop als strooisel. Ook verstrekt hij af en toe wat maïs van de vleeskalveren en een krabblok met kalk.

Het legpercentage bedraagt 92,3. De uitval onder de kippen is gemiddeld 1 procent.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer