Luchtfoto%27s+tonen+variatie+gewasgroei
© DLV Plant

Luchtfoto's tonen variatie gewasgroei

Digitale beelden van percelen die zijn gemaakt op basis van vliegtuigfoto's bieden interessante informatie over de groei en bemestingsbehoefte van gewassen.

De variatie binnen percelen kunnen gewastelers gebruiken voor plaatsspecifieke handelingen. Afgelopen seizoen bood DLV Plant aardappeltelers de mogelijkheid om hun gewas nauwkeurig te laten fotograferen met hyperspectraalcamera's op kleine vliegtuigen.

Herman Krebbers van DLV Plant legt woensdag 6 november op een bijeenkomst van Projecten LTO Noord uit wat de meerwaarde is van gewasgroeimonitoring via luchtfotografie. De bijeenkomst vindt plaats op proefboerderij Kollumerwaard.

Relatief betaalbaar

Hij zal daar onder meer vertellen dat luchtfoto's relatief betaalbaar zijn en ook leverbaar bij bewolkt weer. Dit in tegenstelling tot vooral satellietbeelden.

Hyperspectraalcamera's zijn nieuwe technische hulpmiddelen om perceeldata vast te leggen. Per vlucht is het mogelijk om gedetailleerde opnamen te maken voor biomassakaarten, stikstofkaarten en thermische kaarten.

Die kaarten geven informatie over de vochttoestand en de gewasverdamping.

Weer

 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  15° / 10°
  40 %
 • Dinsdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer