CDA: actie nodig tegen essenziekte

Het ministerie van EZ zou zich moeten inspannen om nieuwe financiering te zoeken voor onderzoek naar essentaksterfte. Dat vindt Kamerlid Jaco Geurts (CDA).

In schriftelijke vragen aan staatssecretaris Sharon Dijksma wijst Geurts op de grote zorgen die in de praktijk leven over de ziekte. In plantsoenen en bossen vallen bomen weg en het voortbestaan van de Nederlandse es zou zelfs in gevaar kunnen komen.

Schimmel

De sterfte, veroorzaakt door een schimmel, komt sinds 2010 in Nederland voor. Aanvankelijk gingen alleen takken dood, nu worden soms al hele bomen slachtoffer. In Midden-Europa leidt de schimmel hier en daar al tot massale sterfte van essen.

Volgens het Kamerlid verdienen de boomkwekers, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Bosschap en Landschapsbeheer Nederland steun in het onderzoeken van de essentaksterfte. Dat is urgent nu het Productschap Tuinbouw de financiering moet stoppen wegens het opheffen van de schappen.

Alternatieve financiering

Geurts vraagt of Dijksma zich sterk wil maken voor alternatieve financiering van dit onderzoek. Mocht het antwoord afwijzend zijn, dan wil hij weten welke aanpak van de essentaksterfte de staatssecretaris dan in gedachten heeft.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer