GHI%3A+intensivering+met+gentechniek+nodig
© Jos Thelosen

GHI: intensivering met gentechniek nodig

Intensivering van de agrarische productie is nodig om voedseltekorten te voorkomen. Dat kan onder andere door gebruik te maken van biotechnologie, zoals de inzet van gengewassen.

Tot die conclusie komen onderzoekers van het Global Harvest Initiative (GHI). De GHI-studie werd gisteren gepresenteerd tijdens een bijeenkomst over landbouw en voedselzekerheid in het Amerikaanse Des Moines.

Als de wereldbevolking in 2050 stijgt naar 9 miljard mensen dreigt honger in vooral Afrika en Azië als de landbouwopbrengst niet omhoog gaat. Met de huidige groei zou in 2030 slechts 30 procent van de monden in de regio sub-Sahara Afrika te voeden zijn.

Sleutelrol

Bij de wereldvoedselvoorziening zou volgens GHI een sleutelrol zijn weggelegd voor Latijns-Amerika en Brazilië. Voedsel uit deze regio’s is aan te wenden om de monden van de Chinezen te vullen.

De GHI-studie is gesponsord door multinationals, zoals Monsanto, John Deere en Dupont Pioneer. Volgens critici zou het rapport zijn bedoeld om grote landbouwbedrijven en transgene gewassen te promoten.

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 0°
  80 %
 • Vrijdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer