Dijksma+wil+opvolger+voor+snoeppaprika
© Jan Pit

Dijksma wil opvolger voor snoeppaprika

De snoeppaprika en de honingtomaat moeten een opvolger krijgen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) trekt 1 miljoen euro uit om telers in de tuinbouw aan te zetten tot het maken van innovatieve producten.

Dat schrijft de staatssecretaris maandagochtend in een brief aan de Tweede Kamer. Het ontwikkelen van nieuwe zaden en planten biedt volgens Dijksma kansen voor verdere groei van de tuinbouwsector.

Die moet zich ook meer en meer gaan richten op landen buiten Europa. Dat is dé manier om ook in de toekomst wereldspeler te blijven op het gebied van tuinbouw, denkt Dijksma.

20 miljard euro

Nederland exporteert jaarlijks voor 20 miljard euro aan bloemen, bloembollen, planten en zaden.

Om de export in stand te houden, moet er veel aandacht blijven voor het voorkomen of wegnemen van 'onnodige handelsverstoringen', schrijft Dijksma.

Belemmeringen

De laatste jaren worden er steeds meer en ingewikkelder (import)belemmeringen opgeworpen, constateert zij.

Dat is bijvoorbeeld het geval bij pootaardappelen, die Rusland niet meer in mogen. Voor telers en exporteurs is zo'n handelsbeperking een enorme tegenvaller.

Energiebesparing

De staatssecretaris schrijft in haar brief verder dat het budget voor investeringen in energiebesparing in de glastuinbouw zal worden verdubbeld tot minstens 5 miljoen euro.

'De glastuinbouw is nu al kampioen energiebesparing, maar er is meer nodig', vindt Dijksma.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 2°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  40 %
Meer weer