Melkzuur en azijnzuur in maïskuilanalyse
Bij maiskuilanalyses meet BLGG AgroXpertus dit jaar ook de gehaltes aan melkzuur en azijnzuur.
Dit geeft niet alleen meer inzicht in de kwaliteit van de maiskuil, maar dient ook steeds vaker als input voor rantsoenberekeningen.
Diverse adviserende organisaties (bijv. Agrifirm Feed en ForFarmers Hendrix) hebben de fermentatiezuren inmiddels opgenomen in hun rantsoenprogramma. Melkzuur is namelijk een stof die een koe in de pens omzet in propionzuur en vervolgens in lactose. Deze lactosevorming werkt positief op de melkproductie.
Gemiddeld bevatten maiskuilen in Nederland bij een normale, goede conservering, 40 tot 60 gram melkzuur per kg droge stof. Dat is veel. Daarom is het belangrijk om deze ook goed in de rantsoenen te berekenen.
Pensverzuring
Zuren uit kuilen (melkzuur, azijnzuur) zijn eveneens van invloed op de zuurbelasting in de pens (pensverzuring). Het is dus belangrijk om de zuren nauwkeurig vast te stellen.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X584 (BS) #692431
Gebruikt, P.O.A.
-
Gianni Ferrari Turbo 4 Fifty
2017, P.O.A.
-
7635
Gebruikt, € 17.500
-
John Deere Tractor 6115R (RL) #691115
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Toezichthouder Stikstof
Recruitment Marketeers - NL
Weer
-
Dinsdag23° / 10°10 %
-
Woensdag21° / 9°10 %
-
Donderdag20° / 9°10 %