Melkzuur en azijnzuur in maïskuilanalyse
Bij maiskuilanalyses meet BLGG AgroXpertus dit jaar ook de gehaltes aan melkzuur en azijnzuur.
Dit geeft niet alleen meer inzicht in de kwaliteit van de maiskuil, maar dient ook steeds vaker als input voor rantsoenberekeningen.
Diverse adviserende organisaties (bijv. Agrifirm Feed en ForFarmers Hendrix) hebben de fermentatiezuren inmiddels opgenomen in hun rantsoenprogramma. Melkzuur is namelijk een stof die een koe in de pens omzet in propionzuur en vervolgens in lactose. Deze lactosevorming werkt positief op de melkproductie.
Gemiddeld bevatten maiskuilen in Nederland bij een normale, goede conservering, 40 tot 60 gram melkzuur per kg droge stof. Dat is veel. Daarom is het belangrijk om deze ook goed in de rantsoenen te berekenen.
Pensverzuring
Zuren uit kuilen (melkzuur, azijnzuur) zijn eveneens van invloed op de zuurbelasting in de pens (pensverzuring). Het is dus belangrijk om de zuren nauwkeurig vast te stellen.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GF 17012 schudder
Gebruikt, € 34.000
-
Case IH PUMA 260 CVX AFS CONNECT
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 5450
2013, P.O.A.
-
Kuhn GF 6301 MH
1991, P.O.A.
Vacatures
Redacteur Regio Midden-Nederland
Nieuwe Oogst - Zwolle, Nederland
Redacteur Veehouderij
Nieuwe Oogst - Zwolle, Nederland
Sales Adviseur - Melkveehouderij en Gemengd Bedrijf
VOSSEN LABORATORIES Int. B.V. - NL
(Junior) toezichthouder Milieu Glastuinbouw
omgevingsdienst Haaglanden - Den Haag
Grondwerker / Vakman Infra
Boskalis - NL
Weer
-
Zaterdag14° / 8°20 %
-
Zondag15° / 4°20 %
-
Maandag11° / 8°95 %