Ontzetting goedkeuring MTCS-houtkeurmerk

Wereld Natuur Fonds, Milieudefensie en het Nederlands Centrum Inheemse Volkeren zijn verbijsterd over het voornemen om het Maleisische houtkeurmerk MTCS toe te laten tot het duurzaam inkoopbeleid van de Nederlandse overheid.

'Onder MTCS worden de rechten van inheemse volken niet of nauwelijks gerespecteerd en oerwoud omgehakt ten behoeve van palmolie plantages', geven de drie organisaties aan.

Met het voornemen lapt staatssecretaris Wilma Mansveld (I&M) in hun ogen de normen voor duurzaam inkoopbeleid aan haar laars. 'Het besluit staat lijnrecht tegenover het negatieve advies van de onafhankelijke Toetsingscommissie Inkoop Hout (TPAC).'

Kaalkap

Het is volgens de drie organisaties niet uit te leggen aan burgers, houthandelaren en bedrijven dat hout afkomstig uit bos waar kaalkap plaats vindt, als duurzaam wordt toegelaten.

'Goedkeuring van MTCS schept bovendien onduidelijkheid en onzekerheid in de markt, omdat verschillende kwaliteiten worden toegelaten. Bedrijven en landen die de afgelopen jaren fors investeerden om te voldoen aan de TPAC-criteria hebben zo het nakijken.'

Verbetertraject

Een verbetertraject dat eerder tussen Nederland en Maleisië overeen werd gekomen, laat nagenoeg geen voortgang zien op duurzaam bosbeheer.

'Uit onderzoek en satellietbeelden blijkt dat er volop nog kaalkap plaats vindt en dat de rechten van inheemse bevolking in de gebieden nagenoeg worden genegeerd', benadrukken de belangenbehartigers.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer