Lely+optimaliseert+voerkeuken+met+grijper
© eigen foto Lely

Lely optimaliseert voerkeuken met grijper

Lely heeft het automatisch voersysteem met keuken, grijper en robot verder geoptimaliseerd. De voergrijper herkent de voerblokken beter en de ruimte in de voerkeuken is effectiever te gebruiken.

Lely introduceerde het Vector voersysteem medio april 2012. De voerkeuken biedt de veehouder meer flexibiliteit dan andere automatische voersystemen.

Met de huidige doorontwikkeling van de voergrijper laat de firma zien overtuigd te zijn van het voerkeukenconcept. Gebaseerd op ervaringen van de afgelopen jaren is de voergrijper verder geoptimaliseerd.

Grijper nauwkeuriger

Zo is er een 3D-camera op de grijper geïnstalleerd die de blokken en balen scant in zowel breedte, diepte als hoogte. De grijper werkt daardoor efficiënter en nauwkeuriger. Bovendien blijft er minder restvoer achter in de voerkeuken.

De ophanging van de nieuwe grijper is flexibeler dan bij het vorige type. Hierdoor heeft deze meer grip op het blok of de baal. De nieuwe voergrijper maakt geen gebruik van hydrauliek en werkt stiller en sneller dan de oude voergrijper.

Effectieve ruimte

Tot slot is ook de vormgeving van de grijper aangepast, waardoor de randen van de voerkeuken effectiever zijn te gebruiken. Afhankelijk van de keuken is tot wel 12 procent meer effectieve ruimte in de keuken worden gecreëerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer