Water in Wormer- en Jisperveld niet goed

De waterkwaliteit in vooral het Noord-Hollandse veenweidegebied laat sterk te wensen over. Dat meldt het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

De afgelopen jaren is onderzoek gedaan in het Wormer- en Jisperveld naar de relatie tussen veenafbraak en waterkwaliteit. De uitkomsten van het onderzoek tot nu toe tonen vooral aan dat veenweidegebieden erg ingewikkelde systemen zijn.

Daarom is nu al duidelijk dat er vervolgonderzoeken nodig zijn, stelt het schap. Bijvoorbeeld alleen al om de inmiddels gekozen maatregelen in de praktijk op effectiviteit te monitoren.

Veenafbraak

Het Wormer- en Jisperveld is een waterrijk veenweidevogelgebied. Toch is het volgens het waterschap slecht gesteld met de waterkwaliteit. De afgelopen jaren is onderzoek gedaan in het Wormer- en Jisperveld naar de relatie tussen veenafbraak en waterkwaliteit.

Het grootste probleem blijkt de veenafbraak te zijn, waardoor het gebied steeds verder omlaag zakt en het zuurstofgehalte van het water verarmd.

Maatregelen

Hoogheemraad Cees Mantel: 'Het is de verschillende beheerders van het gebied er veel aangelegen om het moeilijk te beheren gebied te behouden en waar nodig te verbeteren. Als er niets wordt gedaan, gaat de kwaliteit achteruit'.

Vooral in de haarvaten van het Wormer- en Jisperveld zijn goede resultaten te boeken. Daar kunnen maatregelen ter voorkoming van veenafbraak al snel een verbetering van de waterkwaliteit teweeg brengen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer