ACM blijft bij standpunt zilveruitjeskartel

Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijft bij het standpunt dat vijf telers en verwerkers ongeoorloofde afspraken hebben gemaakt over de productie en afzet van zilveruitjes.

Bij de rechtbank in Rotterdam diende deze week een beroep van de betrokken bedrijven tegen een boete van 9 miljoen euro die in de zomer van 2012 al is opgelegd door de mededingingsautoriteit. De rechtbank doet over zes weken uitspraak.

De betrokken bedrijven zijn Top, Crop en Thopol uit het zuidwesten en Veco en Primofin uit Flevoland. Zij zouden in de periode van 1998 tot en 2010 onderlinge afspraken hebben gemaakt over in te zaaien arealen en het aanbod van zilveruitjes.

Verder hielden ze elkaar volgens ACM op de hoogte van de prijzen die ze in rekening zouden brengen bij de conservenindustrie.

Omzet 160 miljoen euro

ACM gaat er volgens berichtgeving van Omroep Flevoland vanuit dat de vijf Nederlandse bedrijven samen goed zijn voor een Europese omzet van 160 miljoen euro per jaar. Op basis daarvan is ruim een jaar geleden ook de boete vastgesteld.

De beboete bedrijven ontkennen niet dat er afspraken zijn gemaakt. Volgens hen was het doel niet om de prijzen op te drijven, maar juist om overschotten en tekorten op de markt te voorkomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer