LTO: versoepel archeologie Zuidplas

Op aandringen van LTO Noord versoepelt gemeente Zuidplas haar archeologiebeleid. Toch zijn er nog drie aandachtspunten, stelt LTO Noord in een reactie aan de gemeente.

Het beleid van Zuidplas is grotendeels gebaseerd op theoretische informatie over de bodemopbouw. LTO Noord wil juist uitgaan van de praktische gebruiksgeschiedenis van de gronden.

Alle agrarische bouwvlakken en erven moeten dan ook worden vrijgesteld van onderzoeksverplichtingen, stelt LTO-beleidsadviseur Andries Middag. ‘Ook wanneer deze zich bevinden in gebieden met een andere dan een lage archeologische verwachting.’

Normen

Verder pleit LTO Noord voor een ‘soepele omgang’ met de normen voor onderzoek en vergunningverlening.

‘Het is in veel situaties voor iedereen duidelijk dat geen archeologische waarden aanwezig kunnen zijn wanneer bijvoorbeeld een bassin gegraven is of drainage of onderheiing aanwezig is', geeft Middag aan.

'Het is in dit soort situaties niet noodzakelijk dat een deskundige ter plaatse komt kijken en vaststelt dat de bodem inderdaad is verstoord. Wij vinden dit verspilling van tijd en geld en pleiten voor gezond boerenverstand.’

Historische erven

Tot slot vindt LTO Noord dat Zuidplas 'genuanceerd' moet omgaan met de historische erven. De gemeente hanteert voor deze erven een strak beschermingsregime, omdat de kans op archeologische sporen groter is.

Percelen die groter zijn dan 50 vierkante meter zijn al vergunningplichtig. LTO Noord heeft daar bedenkingen bij. Middag: 'Het opnemen van een cirkel met een vaste diameter doet niet in alle gevallen recht aan het historische erf dat ter plaatse aanwezig is geweest'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer