Duidelijkheid archeologie Neder-Betuwe

Bij bijna alle onderzochte grondputten in gemeente Neder-Betuwe is de bodem dieper verstoord dan 30 centimeter beneden maaiveld. Dat blijkt uit onderzoek naar de gevolgen van agrarische gebruik voor archeologie.

Op twintig percelen in Dodewaard, Echteld, Kesteren, Opheusden en Ochten zijn tachtig putten gegraven. Op sommige plekken was de bodem zelfs tot bijna 1 meter diep verstoord. De gemiddelde verstoringsdiepte op de onderzochte percelen bedroeg 51 centimeter. Op grond hiervan kan worden aangenomen dat alle percelen met laanboomteelt binnen Neder-Betuwe dezelfde verstoringsdiepte zullen hebben.

Vrijstelling

Wethouder Hans Keuken van Neder-Betuwe is blij met de uitkomsten. 'Het is een objectieve onderbouwing van de keus die wij als gemeente eerder al maakten bij de vaststelling van bestemmingsplannen. Namelijk vrijstelling van archeologisch onderzoek voor boomkwekers bij hun normale werkzaamheden.'

Jan Arends van de Boomkwekersvereniging Opheusden en Omgeving en Taeke Wahle van LTO Noord reageren verheugd: 'Het bevestigt de eerder aangeleverde feiten van de sector dat bestaande boomkwekerijpercelen veel dieper verstoord zijn dan de bouwvoor van 30 centimeter.' Wahle: 'De gemeente neemt de resultaten over. En daar hebben de leden echt baat bij.'

Landelijke pilot

Deze eerste pilot vond in opdracht van LTO Nederland plaats bij boomkwekers in gemeente Neder-Betuwe. Met als doel de bodemverstoringen door agrarisch gebruik in de archeologische kaarten van gemeenten te verwerken.

Lees meer hierover deze week in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer