Johma wil grotere stappen met gangbare kip

Johma is niet tevreden met de manier waarop het 'plofkipprobleem' in Nederland wordt aangepakt en wil dat de branche grotere stappen zet.

Johma+wil+grotere+stappen+met+gangbare+kip
© Johma

Dat zegt topman Erik Bras van Johma tegen supermarkt-vakblad Distrifood. Volgens Bras zit de problematiek in een patstelling.

‘We hebben een bestaande kip waar handel en fabrikant marge op maken. Daarnaast zit er nog btw op. Als we een kip meer welzijn gunnen, dan wordt hij duurder door een hogere kostprijs. Doordat handel en fabrikant nog steeds dezelfde marge willen maken en de btw in procenten blijft gaat de prijs verder omhoog.’

Volgens de directeur zelfs dusdanig omhoog dat de eindconsument niet meer bereid is de meerprijs te betalen waardoor het plofkipprobleem blijft bestaan.

Radicaal

Bras pleit dan ook voor een radicale andere benadering van het plofkipprobleem.

‘Uitgangspunt is dat het eindproduct voor de consument betaalbaar blijft. Ik pleit ervoor dat de handel en de fabrikant genoegen nemen met dezelfde marge in centen als bij de plofkip. De overheid zou de btw op nul moeten zetten. Op die manier is tegen een verantwoorde prijs een verantwoorde kip op de markt te zetten.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  30 %
Meer weer