Supermarkten: alleen nog eerlijke producten

Supermarkten gaan in sectoren zoals de champignons en de glastuinbouw alleen nog producten afnemen van telers die werken met gecertificeerde uitzendbureaus. Zo wordt voorkomen dat malafide uitzendbureaus geld verdienen aan het uitbuiten van Oost-Europese werknemers.

Dat staat in afspraken die de supermarktbranche (CBL) en LTO hebben gemaakt over het tegengaan van misstanden in de land- en tuinbouw. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dit bekendgemaakt na afloop van de migratietop in Den Haag.

Goed werkgeverschap in de land- en tuinbouw betekent dat er dient te worden betaald conform de cao- en de contractafspraken, de arbeidstijden niet worden overschreden en de arbeidskosten niet worden gedrukt via schijn- of illegale constructies, zo meldt het ministerie.

Oneerlijke concurrentie

In aanvulling op het actieplan om schijnconstructies en uitbuiting tegen te gaan, hebben kabinet, LTO en CBL aanvullende afspraken gemaakt. De supermarkten en LTO stellen dat eerlijke concurrentie, onder meer op prijs, een noodzakelijke voorwaarde is voor duurzame productie.

Inspectie SZW gaat de supermarkten voorlichten over de arbeidsvoorwaarden. De aanpak van schijnconstructies en malafide uitzendbureaus en het tegengaan van uitbuiting zijn nodig om arbeidsmigratie in goede banen te leiden en om verdringing via concurrentie op arbeidsvoorwaarden tegen te gaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer