Provincie: 'Ganzen Groningen beheersbaar'

Negenduizend zomerganzen werden dit jaar in Groningen geteld. Dat waren er in 2012 nog 7.700, maar toen was de telling minder uitgebreid en nauwkeurig. Volgens de provincie lijkt de ganzenstand dit jaar vrij stabiel te zijn gebleven.

‘De populatie ganzen is in Groningen op dit moment goed beheersbaar, maar maatregelen zijn nodig om ook in de toekomst de situatie beheersbaar te houden’, schrijft het college van Gedeputeerde Staten vandaag aan de Statenleden.

Op 1 november gaat de winterrust voor trekganzen in. De huidige foerageergebieden blijven vooralsnog gehandhaafd.

Beheersvergoeding

Voor de boeren in die gebieden die niet meer in aanmerking komen voor een beheersvergoeding, omdat het contract is afgelopen, is het wachten op een landelijke overgangsregeling. Die wordt nog deze maand verwacht.

In het voorjaar van 2014 start de actieve bestrijding. In Groningen is gekozen voor een maatwerkplan, waarbij per gebied verschillende bestrijdingsmaatregelen worden gecombineerd.

Ganzenafstemmingskader

De plannen worden de komende tijd door het Ganzenafstemmingskader (GAK) en de maatwerkgroepen in de regio uitgewerkt.

Verder wordt naast afschot ook gekeken naar alternatieve maatregelen, zoals legselbeperking en verjaging naar natuurgebieden met graasmogelijkheden of speciale opvangplaatsen.

Ida Hylkema

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer