Bal ganzenvergoeding bij provincies

Komende winter moet er geld worden gevonden om de contracten voor ganzenfoerageergebieden te verlengen. De provincies moeten hierover een besluit nemen.

Bal+ganzenvergoeding+bij+provincies
© Inzicht in Natuur

De vergoeding voor de schade door ganzen in foerageergebieden moet de komende jaren voor een belangrijk deel uit Brussel komen. Maar zover is het nog niet. In de tussentijd moeten de boeren wel een volledige vergoeding krijgen. Dat betekent dat de provincies geld moeten vinden.

‘Een gevoelige kwestie,’ zegt Peter de Koeijer van LTO die deze week overleg voerde met de gedeputeerden.

De vergoedingen voor foerageergebieden is vastgesteld op 130 procent van de schade. Voor veel foerageergebieden lopen de contracten dit jaar af. De Koeijer verwacht dat de gedeputeerden in september met een antwoord komen.

Afschot

De partijen in de G7 zeggen geen afschot in de winterperiode te willen. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) roept haar leden op om een ontheffing voor afschot aan te vragen.

‘De NMV zaait daarbij onzekerheid over de vergoedingen,’ zegt De Koeijer. ‘Daar is geen discussie over. De vergoeding buiten de foerageergebieden en op grasland zijn gegarandeerd.’ De oproep van de NMV wordt dan ook niet ondersteund door de G7.’

Eerder gaf staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken aan geen verruiming van de mogelijkheden voor afschot te willen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer