Rekenen+met+niet%2Dkerende+werktuigen
© Nieuwe Oogst

Rekenen met niet-kerende werktuigen

Akkerbouwers kunnen brandstofkosten berekenen en vergelijken van verschillende niet-kerende grondbewerkingen. Een programma van HAS-studenten helpt daarbij.

Student Marijn Robben van de HAS in Den Bosch presenteerde het rekenhulpmiddel gisteren bij de velddemonstratie NKG in Vredepeel. 'Je kunt liters diesel en de brandstofkosten van negenhonderd combinaties er uit afleiden.'

Robben maakte de rekenhulp samen met medestudent Hans Moggré. Het rekenblad zal op de internetpagina voor niet-kerende grondbewerking komen. Geert-Jan van Roessel van DLV zou de ontwikkeling van een app voor de berekening ook toejuichen.

Demonstraties

Bij de velddemonstratie op een perceel van Proefboerderij Vredepeel konden de aanwezige telers ook de resultaten van ploegen, spitten en niet-kerende bewerkingen van tien machines bekijken en beoordelen. Veel combinaties leveren prima resultaten op de zuidoostelijke zandgrond.

Bij de demonstratie kwam een enorme hoeveelheid informatie naar de bezoekers. DLV'er Herman Krebbers denkt dat het belangrijk is om vooraf te beoordelen wat je voor resultaten wil zien en wat goed is voor de bodem.

Perspectiefvolle technieken

Onderzoeker Janjo de Haan van PPO concludeert dat er bij de gedemonstreerde werktuigen perspectiefvolle technieken zitten om in zijn proeven met bodemkwaliteit nog mooiere resultaten te behalen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer