LTO tekent Gedragscode ballonvaart niet

LTO Nederland gaat niet akkoord met de adviesbedragen voor de landingsvergoeding van ballonnen op boerenland. De organisatie wilde een scheiding tussen soorten ballonvaarders en ondertekende daarom de Gedragscode ballonvaart niet.

In de gedragscode staat omschreven dat een bergingsvergoeding niet wettelijk verplicht is, maar als de grondeigenaar een cadeau niet op prijs stelt, er een geldbedrag wordt gegeven.

Daarbij worden richtbedragen genoemd van 35 euro per ballon met zes personen aan boord. Voor iedere persoon meer of minder wordt het bedrag met 2,50 euro gecorrigeerd.

Onderscheid ballonvaarders

LTO had graag meer onderscheid gezien tussen de amateurballonvaarders en de professionele. Daar gingen de beroepsverenigingen van ballonvaarders PBN en KNVvL niet in mee.

'De onderhandelingen over de vergoedingen zijn gestaakt vanwege een onoverbrugbare kloof', geeft Kees van Rooijen namens LTO aan.

Dat verschil van mening ontstond als gevolg van de weigering van de bonden om conclusies te verbinden aan de commercialisering van de sector. 'LTO heeft nog geen signalen ontvangen dat dit op korte termijn anders wordt', stelt Van Rooijen.

Vee en stallen

In de gedragscode is omschreven op welke wijze rekening gehouden moet worden met vee en stallen, zoals het gebruik van een verbrander (een stille brander) op lage hoogtes.

Als het vee toch van schrik uitbreekt, behoort de ballonvaarder de eigenaar of omwonenden dan wel de politie te waarschuwen. Ook moeten onregelmatigheden in het vluchtverslag worden vastgelegd.

De luchtballon mag wettelijk gezien overal landen, maar in de gedragscode is opgenomen dat de landingsplek dicht bij de openbare weg moet zijn. Daarbij is ook bepaald dat percelen met akker- en tuinbouwgewassen en lang gras worden vermeden.

Contact grondeigenaar/pachter

De inzet bij ballonvaarders is er verder om niet te landen in percelen met gebouwen, vee en obstakels. Na de landing wordt contact opgenomen met de grondeigenaar/pachter.

Dat gebeurt om te bespreken of en hoe de ballon kan worden geborgen, want zonder toestemming van de grondeigenaar mogen er geen voertuigen in het land.

Klachten

LTO heeft met beide verenigingen afspraken gemaakt over de afhandeling van klachten en schade. De klachten worden afgehandeld door een regiocoördinator en na de afhandeling vindt daarvan er een terugkoppeling plaats.

Voor het inschakelen van een regiocoördinator kunnen boeren een bericht sturen naar landing@pbnballon.nl (PBN) of landing@knvvlballonvaren.info (KNVvL).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer