Saldo's intensieve sector omhoog

Het saldo per vleesvarkenbedrijf was in september ruim € 1.000 hoger dan in augustus. Vergeleken met dezelfde maand in 2011 verbeterde het saldo bijna € 3.000.

Saldo%27s+intensieve+sector+omhoog
© Nieuwe Oogst

Dat blijkt uit de Agrarische Barometer van het Landbouweconomisch Instituut (LEI). Doorslaggevend waren de hogere vleesvarkensprijzen (+ 12 cent), waardoor de opbrengsten met ruim € 4.000 toenamen.

De aankoopkosten van biggen namen echter toe met ruim € 2.000 en de voerkosten stegen verder. Dankzij de hogere opbrengsten steeg het saldo in september desondanks naar een positief inkomensniveau.

Dat is echter waarschijnlijk niet van lange duur, omdat de varkensprijzen de laatste 3 weken weer daalden. Cijfers over oktober zijn nog niet beschikbaar.

Fokvarkens

Voor fokvarkenshouders steeg het saldo na 2 magere zomermaanden in september naar bijna € 16.000 per bedrijf: ruim € 6.000 meer dan in augustus en zelfs € 15.000 meer dan in september vorig jaar.

De sterke verbetering is vooral te danken aan hogere biggenprijzen in september. De opbrengsten van slachtzeugen stegen ook. Daar staat tegenover dat de voerkosten verder omhoog gingen.

Pluimvee

Het saldo in de leghennenhouderij steeg in september € 9.500 per bedrijf naar circa € 18.000. Dat kwam vooral dankzij hogere opbrengsten van eieren. Door de overige kosten is het inkomen voor leghenners echter nog steeds negatief, aldus LEI.

In de vleeskuikenhouderij steeg het saldo per bedrijf met € 700 naar bijna € 11.000. Dat was vooral te danken aan de opbrengsten die iets meer stegen dan de voerkosten. Het saldo in september was overigens ruim € 6.000 lager dan vorig jaar, meldt de Agrarische Barometer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer